Ο Ναός της Επισκοπής βρίσκεται σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας. Η ανθρώπινη παρουσία ήταν αδιάλειπτη, οπότε υπάρχουν ευρήματα αρχαϊκά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά. Σώζονται επίσης υπολείμματα μεσαιωνικού κάστρου.

Ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρόκειται για απαράμιλλης ομορφιάς ναό βυζαντινού ρυθμού. Η πανήγυρις που γίνεται το Δεκαπενταύγουστο είναι η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. Πλήθος κόσμου συρρέει στην Επισκοπή για να τιμήσει την Παναγία και να συνδεθεί με την αρχέγονη ιερότητα του τόπου. Η εικόνα της Θεομήτορος λιτανεύεται μέσα στο πάρκο του Τεγεατικού συνδέσμου. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ανοιχτό τεράστιο αρχαιολογικό χώρο, σκιασμένο από τα υψηλά δέντρα. Η όλη ατμόσφαιρα αφήνει την ψυχή να σηκωθεί στα ουράνια.

Η αρχική εκκλησία πρέπει να χτίστηκε τον 11ο ή τον 12ο αιώνα. Ήταν η μητρόπολη του μεσαιωνικού πολίσματος του Νικλίου. Η θέση της συμπίπτει με το κοίλον του αρχαίου θεάτρου. Η σημερινή εκκλησία έγινε με δαπάνες του Τεγεατικού συνδέσμου το 1888, μιας και ο προϋπάρχων ναός είχε καταρρεύσει. Μέχρι και το 1851 λάμβανε χώρα ένα ιδιότυπο έθος στον περιβάλλοντα χώρο.

Μαζί με τις θρησκευτικές τελετές γινόταν κι ένα πανηγύρι, ονομαζόμενο του Κάλλους, που ήταν αφιερωμένο στα συνοικέσια. Πρόκειται για επιβίωση πολύ αρχαϊκών πρακτικών ζευγαρώματος, γνωστές σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η απόσταση απο την Τρίπολη είναι 7 χλμ.